Fisking I ei elv på Sandane i Gloppen kommune.

Opplev Vestlandet: Sandane lokker med fiske og fjell

FOTO Bernd Kuleisa/Visitnorway.com

Fiske, padle, sykle, gå på tur? Eller myse på utsikten og nyte lokale smaker i historiske omgivelser? Widerøe-ansatt Torill Rygg Eide slår et slag for hjemstedet Sandane!

follow on facebookÅpner i nytt vindu follow on twitterÅpner i nytt vindu

Flyplassen på Sandane er en av fire flyplasser som Widerøe betjener i Sogn og Fjordane. Tettstedet ligger innerst i Gloppenfjorden, med vakre Ryssdalshorn tronende i bakgrunnen mens den lange sandstranda bare ligger få minutters gange fra sentrum.

 • Utsikt fra en høyde over Sandane

  Foto

  Sissel Fornes

  OPP I HØYDEN: Man kan vandre gjennom trivselsskogen og kjærrleiksskogen, forbi dramekvila og ta seg opp til utsikten. da blir man belønnet med dette porstkortet!

 • Små naust langs fjorden I Sandane.

  Foto

  Marianne Hope

  FARGERIKT: Små naust ved fjorden på Sandane.

 • Utsikt over fjorden på kveldstid i Sandane.

  Foto

  Sissel Fornes

  VAKRE SANDANE: I solnedgang er utsikten all underholdning man trenger.

Historisk hotell med kortreist mat

Her kan du for eksempel bo på det tradisjonsrike «laksehotellet» Gloppen Hotell, som har historie helt tilbake til 1829 og har vært hyppig besøkt av så vel norske rikfolk som engelske lakselorder.

– Det er et veldig bra hotell, og de er viden kjent for å servere god lokal mat og har fått flere priser. Råvarene skal være produsert ikke mer enn tre kilometer fra hotellet, forteller Torill Rygg Eide, kabinansatt i Widerøe og selv bosatt på Sandane. – Ureist mat!

– Så vil jeg også nevne at Sandane har et koselig sentrum tett på fjorden med butikkar, og kafeer – som Lauget kaffi og kultur, gjestebrygge, og ei ny og flott badestrand.
 

Fantastisk for fiske og fjellturer

To sykler utenfor et naust ved fjorden, Sandane.

Foto

Marianne Hope

DEPOT: Traudalen, et flott utgangspunkt for toppturer, fiske og fotografering!

Laksefiskere og jegere utgjør en stor del av gjestene om sommeren. I Gloppenelva kan du fiske både laks, sjøørret og bekkeørret.

Tar man turen opp til Engeset eller Traudalen, er det ferskvannsfiske som gjelder, og da med utsikt til kulturlandskap og lokale topper. Kanskje kan en kombinasjon av fiske- og fottur kan friste?

Synes du det blir kjedelig å fiske, anbefaler Torill for eksempel guidet tur med stisykkel i fjellet i regi av Gloppen Aktiv. Eller du kan leie hest, kano eller rett og slett bare gå på beina. Det er mange muligheter til flotte fjellturer i området.
 

Kjærleiksskogen – En sti av hjerter

Og vil du virkelig nyte den flotte vestlandske utsikten, kan du leie deg inn hos Engeset trehytter, som er et helt nytt tilbud på Sandane. Herfra kan du gå fine turer til turmål med velklingende navn som Trivselsskogen, Kjærleiksskogen og Draumekvila.

Hjerteformede steinheller I Kjærleiksskogen I Sandane.

Foto

Marianne Hope

HJERTESTI: Kjærleiksskogen er nydelig tilrettelagt med hjerteformede steiner og stemningsfull beplantning langs turveien.

Du bor også godt på Gloppen Camping. Fra hyttene tar det bare 30 sekunder å gå ned på stranda der du kan starte dagen med et friskt morgenbad! Campingen, som også leier ut leiligheter, har utendørs basseng, vikingskip ved brygga, og tilbyr også båtutleie.

Hun anbefaler også en tur til Trivselshagen bad og idrett, som har badeanlegg og klatrevegg, og til Sandane Golfklubb som har en fin bane ved Gloppenelva.

– God tur til Sandane – en av de vakreste steder på jord, lokker Torill.